PROGRAMMAS
  PROGRAMMA OCPK

  Het eerste gedeelte van de OCPK bestaat vooral uit mentale en fysieke vorming. Teambuilding en sociale vaardigheden vormen een belangrijk onderdeel daarvan. Verder staan de rechtspositie en andere belangrijke interne en externe regels op de agenda. In de eerste 4 weken is het programma zeer intensief: er wordt ook ‘s avonds en in het weekend gewerkt. In de periode daarna volg je de vakken:

  A. Theorie en praktische vaardigheden in opsporingstaken

  • Intake & Service
  • Toezicht Publiek domein & verkeersveiligheid
  • Mensen & Documentencontrole
  • Vermogensdelicten
  • Wapenwetgeving / Geweldsdelicten
  • Overlast
  • Drugsdelicten & Handel
  • Optreden PD / Milieu
  • Nautische vaardigheden

  Na elke module is er een werkend leren periode, waarin u de opgedane kennis in de praktijk toe dient te passen. Deze periode's vinden zowel bij de politie plaats als bij de kustwacht.
  Gedurende de gehele opleidingsperiode volgen de kandidaten lessen m.b.t het hanteren van wapens, zelfverdediging en wordt er veel gesport.

  B. Theorie douaneambtenaar voor Kustwachtpersoneel

  C. Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO)

  D. Nautische vaardigheden

  E. Schieten, zelfverdediging, sport

  F. Boarding-lessen

  Na elke module is er een werkend leren periode, waarin je de opgedane kennis in de praktijk toe dient te passen. Deze periodes vinden zowel bij de politie plaats als bij de Kustwacht.
  Gedurende de gehele opleidingsperiode volgen de kandidaten lessen m.b.t het hanteren van wapens, zelfverdediging en wordt er veel gesport.
  Bij de nautische module volgt men o.a. de opleiding tot het behalen van het vaarbewijs en het radiotelefonie certificaat. Ook krijgen de kandidaten instructies over het werken met radarapparatuur en volgen zij een cursus Arbo & Milieu.
  Ten slotte wordt de opgedane kennis onder leiding van ervaren kustwachters geïntegreerd in boarding-oefeningen. Dit is een training die specifiek gericht is op het uitvoeren van controles en opsporingstaken op het water

  Beëdiging

  Na twee jaar opleiding ontvangen de kandidaten die voldoen aan de exameneisen het OCPK certificaat en worden deze nieuwe kustwachters beëdigd tot buitengewoon agent van politie. Daarna begint het praktische gedeelte van de opleiding.

   

  KUSTWACHT SAMEN STERK