• rescue

    Een noodsituatie melden aan de Kustwacht?

    Bel gratis het alarmnummer 913

    Marifoon op kanaal 16

    Read more ...

Programma's

PROGRAMMA OCPK

 

Het eerste gedeelte van de OCPK bestaat vooral uit mentale en fysieke vorming. Teambuilding en sociale vaardigheden vormen een belangrijk onderdeel daarvan. Verder staan de rechtspositie en andere belangrijke interne en externe regels op de agenda. In de eerste 4 weken is het programma zeer intensief: er wordt ook ‘s avonds en in het weekend gewerkt. In de periode daarna volg je de vakken:

A. Theorie en praktische vaardigheden in opsporingstaken

1. Intake & Service

2. Toezicht Publiek domein & verkeersveiligheid

3. Mensen & Documentencontrole

4. Vermogensdelicten

5. Wapenwetgeving / Geweldsdelicten

6. Overlast

7. Drugsdelicten & Handel

8. Optreden PD / Milieu

9. Nautische vaardigheden

 

Na elke module is er een werkend leren periode, waarin u de opgedane kennis in de praktijk toe dient te passen. Deze periode's vinden zowel bij de politie plaats als bij de kustwacht.

Gedurende de gehele opleidingsperiode volgen de kandidaten lessen m.b.t het hanteren van wapens, zelfverdediging en wordt er veel gesport.

 

B. Theorie douaneambtenaar voor Kustwachtpersoneel

 

C. Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO)

 

D. Nautische vaardigheden

Hierin volgt men o.a. de opleiding tot het behalen van het vaarbewijs en het radiotelefonie certificaat. Ook krijgen de kandidaten instructies over het werken met radarapparatuur en volgen zij een cursus Arbo & Milieu.

 

E. Schieten, zelfverdediging, sport

Tijdens de gehele opleidingsperiode volgen de kandidaten lessen m.b.t. het hanteren van wapens, zelfverdediging en wordt er veel gesport.

 

F. Boarding-lessen

Ten slotte wordt de opgedane kennis onder leiding van ervaren kustwachters geïntegreerd in boarding-oefeningen. Dit is een training die specifiek gericht is op het uitvoeren van controles en opsporingstaken op het water.

 

Beëdiging

Na twee jaar opleiding ontvangen de kandidaten die voldoen aan de exameneisen het OCPK certificaat en worden deze nieuwe kustwachters beëdigd tot buitengewoon agent van politie. Daarna begint het praktische gedeelte van de opleiding.