• working-for-coastguard

    WIE WERKEN ER BIJ DE KUSTWACHT?

    De meeste kustwachters houden zich bezig met taken op en rond het water.

    Read more ...

Een Superrhib van de Kustwacht Caribisch gebied heeft woensdag acht bemanningsleden van een boot met problemen in veiligheid gebracht.

Een Superrhib van de Kustwacht Caribisch gebied heeft woensdag acht bemanningsleden van een boot met problemen in veiligheid gebracht.

Rond zes uur ’s avonds kwam een melding binnen bij het Reddings- en Coordinatiecentrum van de Kustwacht. Het betrof een boot met motorpech in de buurt van Klein Curacao. De kapitein belde naar het alarmnummer 913 en wist te vertellen dat hij geen VHF aan boord had. Het werd een uitdaging om de boot te lokaliseren, maar lukte uiteindelijk door contact op te nemen via de mobiele telefoon. De kapitein werd verzocht zijn navigatieverlichting te laten knipperen op het moment dat de Superrhib in de buurt was. En dat lukte. Binnen een uur werd de boot met acht bemanningsleden door de Superrhib naar Curacao gesleept.

Bij nader onderzoek bleek dat het vaartuig zonder brandstof zat. Hoewel de Kustwacht iedereen te allen tijde assisteert, heeft een kapitein/schipper de verantwoordelijkheid om veilig, goed voorbereid en daarmee verantwoord naar zee te gaan. Anders creëert dit extra inzet en risico’s van hulpverleningsdiensten. De schipper had bovendien geen papieren aan boord. Hij is hiervoor verbaliseerd