Het stationsschip in het Caribische gebied, Hr.Ms. Van Amstel, heeft het eerste gedeelte van haar vaarperiode voor de Kustwacht in het Caribisch Gebied erop zitten. Een succesvolle periode gekenmerkt door een geslaagde combinatie van lokale expertise en marinepersoneel.

De teams waarmee in de afgelopen weken gepatrouilleerd werd, bestonden uit een combinatie van zowel Arubaanse als Curaçaose leden van de Kustwacht, aangevuld met leden van het scheepsboardingteam van Hr.Ms. Van Amstel. De periode werd afgesloten met een intensieve controle dag op dinsdag 1 november.
 
Nog voor zonsopkomst lag het schip met twee RHIB’s gereed om alle fruitbarkjes te inspecteren voordat deze afmeerden in de haven van Barcadera in Aruba. Over het algemeen brengen deze barkjes alleen fruit en groenten naar de markten van Aruba, maar het kan voorkomen dat er verdovende middelen in worden verstopt. Een van de Arubaanse bemanningsleden van het kustwachtboardingteam vertelde dat hij in het verleden drugs heeft gevonden met soortgelijke controles. Hij had foto’s bij zich van deze acties, die hij gebruikte om de bemanning te laten zien waar de drugs zoal verstopt worden. De Kustwachter was te spreken over de samenwerking met de bemanning van Hr.Ms. van Amstel: “Het is goed om de werkwijze van de marine en die van de kustwacht te combineren en zo naar hetzelfde doel werken.”
 
Enkele bemanningsleden van de Van Amstel bezochten het kustwachtsteunpunt op de Marinierskazerne Savaneta. Gedurende de avondpatrouille langs de kust konden het marinepersoneel eigenhandig ervaren hoe de Kustwacht opereert. De bemanningsleden konden zelf ervaren hoe de directe aansturing van de Superrhib door het stationsschip verliep. “Vlekkeloos”, aldus een van de bemanningsleden van het stationsschip.
 
De Curaçaose bootsman van het Kustwachtboardingteam noemde de operationele samenwerking tussen het schip en zijn boardingteam optimaal. Hij was hierbij met name te spreken over de mogelijkheden die hij kreeg om aan boord mee te denken over de operationele inzet van het schip en de bijboten. “De bemanning is duidelijk professioneel met zijn taak bezig en werkt actief met ons samen”.
 
Het stationsschip Van Amstel zal haar operaties ten behoeve van de Kustwacht voortzetten rondom de Caribische eilanden van het Koninkrijk.