• working-for-coastguard

    WIE WERKEN ER BIJ DE KUSTWACHT?

    De meeste kustwachters houden zich bezig met taken op en rond het water.

    Read more ...

Het Redings- en Coordinatie Centrum (RCC) van de Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch Gebied heeft afgelopen weekend driemaal een melding gekregen waar de Kustwacht assistentie moest verlenen in nauwe samenwerking met haar ketenpartners bij SAR.

Het Redings- en Coordinatie Centrum (RCC) van de Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch Gebied heeft afgelopen weekend driemaal een melding gekregen waar de Kustwacht assistentie moest verlenen in nauwe samenwerking met haar ketenpartners bij SAR.
 
Op vrijdag 25 februari omstreeks 13.00 uur kreeg het RCC een melding binnen dat een klein vaartuig op ongeveer één mijl ten zuiden van Paardenbaai, Aruba, stuurloos ronddreef zonder iemand aan boord. Een Super-RHIB van het kustwachtsteunpunt Aruba werd meteen ingezet en was binnen een korte tijd ter plekke. Het vaartuig werd door de Super-RHIB op sleeptouw genomen en werd overgedragen aan de Maritieme Politie.
 
Een tweede melding kwam binnen op vrijdag rond 14.00 uur vanuit St. Maarten. Een groep jongeren had problemen met het besturen van hun kajakken en dreven steeds verder buiten de kust van Simpson Bay. Een Super-RHIB werd ingezet om ze te assisteren. Daar aangekomen lagen er twee personen in het water. Bij nader onderzoek bleek dat er nog drie kajakken ronddreven. De opvarenden en de kajakken zijn aan boord genomen en het strand gebracht. De leider van de groep verklaarde later dat hij met een groep van 15 jongeren was gaan kajakken. Hij moest assistentie verlenen aan een van de jongeren die in paniek raakte en de rest van de groep was toen afgedreven. Gelukkig kon door inzet van de Kustwacht en van een vaartuig dat daar ook in de buurt was, een ongeluk worden voorkomen.
 
Op zaterdag rond 13.30 uur werd gemeld vanuit dat twee personen op het luchtbed door de stroming waren weg gedreven. Zij waren op dat moment 2.7 mijl ten zuiden van Barcadera. De Maritieme Politie werd ingelicht en binnen een korte tijd hadden zij een eenheid ingezet en de twee personen aan boord genomen. Beide personen zijn veilig aan wal afgezet.
 
Rond 23.30 uur kwam ook een melding binnen dat een zeilboot ter hoogte van San Nicolaas Baai, Aruba, op de rotsen was gelopen. Een Super-RHIB, dat op dat moment op patrouille was, rukte meteen uit om assistentie te verlenen. Ook de sleepboot van Valero, de ‘Jarra’ was ter plekke. De zeilboot, was onderweg naar Panama. De kapitein en zijn persoonlijke artikelen werden aan boord van de Super_RHIB genomen en naar het Kustwacht steunpunt te Aruba gebracht. Hij verkeerde in goede gezondheid. De zeilboot kon helaas niet meer worden gered.
 
Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen. Ook dit weekend bleek weer dat recreatie op zee niet zonder risico is, dat men altijd voorzichtig dient te zijn en rekening te houden met weersomstandigheden en stromingen. Het gebruik van opblaasbare drijfmiddelen (zoals een luchtbed) wordt daarom sterk afgeraden.
De Kustwacht blijft uw aanspreekpunt voor dienstverlening op zee bij Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Statia en Saba. U kunt de Kustwacht dag en nacht bereiken (24/7) op telefoonnummer 913. Dit nummer is gratis.