Archief 2009

Voor de kust van Saba heeft de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba (KW NA&A) in samenwerking met een lokale vissersboot een bemanningslid van een zeiljacht gered.

De Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba heeft gisteren, 17 november bij St. Maarten 30 illegale immigranten aangehouden.

De kustwachtcutter Poema en de Dominicaanse marineschepen Capotillo en Canopus werden op woensdag 4 november groots onthaald in de haven van Santo Domingo. De gezamenlijke Search and Rescue oefening ‘Vigilant Eyes’ was een succes.

Een patrouille van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba resulteerde vannacht in een drugsvangst van 39 kg marihuana. De softdrugs werd aangetroffen aan boord van een verdachte go-fast nabij Sint Maarten.

Een klein commercieel vliegtuig met tien inzittenden raakte vandaag drie mijl voor de kust van Bonaire te water. Direct na het ongeval zette de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba en de Koninklijke Marine in het Caraïbisch Gebied eenheden in.

Medewerkers van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba hebben gisteren de leden gekozen die hen de komende twee jaar gaan vertegenwoordigen in de medezeggenschapsraad.

Eenheden van de Koninklijke Marine en de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba oefenen deze week samen met Venezuela in de bilaterale oefening ‘VenHol’ en de kustwachtoefening ‘Open Eyes’.

De Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba in samenwerking met het Korps Politie Curaçao en de Douane hebben in de nacht van donderdag op vrijdag 9 oktober op een yola, 334 kilo cocaïne onderschept. De vier bemanningsleden zijn aangehouden.

De kustwachter Audy Muller werd vorige week in het zonnetje gezet door de Directeur van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba, Commandeur Peter Lenselink. Audy werd door de Curaçaose Sport Federatie uitgekozen als sportman van het jaar 2008 voor zijn successen in taekwondo.

De Kustwacht kreeg zaterdagmorgen 03 oktober een melding binnen van brand aan boord van mv Karma. Mv Karma lag op dat moment ten anker te Great Bay, St. Maarten.

De vliegende bemanningsleden van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba beoefenden deze week overleven op open zee. Onder realistische omstandigheden maakten de drenkelingen gebruik van het reddingsvlot en diverse overlevingsmiddelen, tijdens de zogenoemde ‘Dinghy Drill’.

Kustwacht Steunpunt Aruba nam afgelopen donderdag 1 oktober, afscheid van Carmen Tromp die vanaf 2005 de functie van Hoofd Steunpunt heeft vervuld. Sedert augustus van dit jaar heeft stuurman Randy Paskel de leiding.

Na intensieve onderhandelingen trad op 1 mei 2009 de Rijkswet over de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba in werking. Hiermee wordt het optreden van de kustwacht structureel wettelijk verankerd. Een historisch moment, waarbij het Presidium van de Kustwacht afgelopen donderdag stilstond.

De Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba in samenwerking met de bewakers van de olieraffinaderij Valero en de Maritieme Politie, hebben vanochtend bij Aruba 5 illegale immigranten aangehouden.

De gezaghebbers Richards van St. Maarten en Gittens van St. Eustatuis brachten afgelopen maandag een bezoek aan het Kustwacht Steunpunt te St. Maarten

Het Reddings- en Coördinatie Centrum (RCC) van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen & Aruba heeft op donderdagochtend uur een noodoproep gekregen van een barkje dat water maakte op ongeveer 7 mijl uit de kust van Curaçao. Op dat moment bevonden zich 10 personen aan boord.

Hoofd van de Douane van de Nederlandse Antillen, de heer Julian Lopez-Ramirez, beëdigde afgelopen dinsdag 10 kustwachters van het Kustwacht Steunpunt op St. Maarten tot Buitengewoon Agenten van Douane. Het proces-verbaal werd gelezen door hoofd Douane op St. Maarten, de heer Doran. Met de status van de Kustwachters van Buitengewoon Agent van Douane wordt de Douane capaciteit op de bovenwindse eilanden aanzienlijk vergroot. Dit benadrukt tevens het multifunctionele karakter van de kustwachtambtenaar.

Hr. Ms. Amsterdam, stationschip in de Nederlandse Antillen en Aruba, heeft op woensdag 19 augustus tijdens een patrouille nabij Sint Maarten een op drift geraakt en verlaten duikersbootje opgespoord en veilig aan de wal afgeleverd.

De Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba in samenwerking met de Sectie Georganiseerde Criminaliteit (SGC) hebben op woensdag 29 april bij een routine controle op een Colombiaanse vissersbark "El Poca", ongeveer 70 kilo cocaïne aangetroffen. Zes bemanningsleden zijn aangehouden.

In een gezamenlijke actie van het Korps Politie van Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba (KPSSS), het Recherche Samenwerkingsteam (RST), de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba en de Koninklijke Marine is zaterdagavond 15 augustus 2009, om ongeveer 21:30 Louis Albert Alexis, ook bekend als “Sticky”, aangehouden. Alexis, die wordt verdacht van enkele gewapende roofovervallen, trachtte per schip Sint Maarten te ontvluchten.

De Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba heeft op zaterdag 18 april een bootje onderschept dat gestolen was uit een jachthaven op Bonaire.

Hr.Ms. Amsterdam, het stationsschip voor de Nederlandse Antillen en Aruba, redde op zaterdagmiddag nabij Sint Eustatius twee opvarenden van een bootje in nood.

Een groep van ongeveer 230 vrijwilligers van de Douane, Korps Politie Curacao (KPC), het Recherche Samenwerkings team (RST), de 31ste infanteriecompagnie van het Korps Mariniers, het Vrijwilligers Korps Curacao (VKC) en de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba, hebben vandaag gezocht naar de Douanier Ronald Plaate die vanaf vorige week werd vermist.

Het Reddings- en Coördinatie Centrum (RCC) van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen & Aruba heeft op zaterdag ochtend een melding binnengekregen van een boot die was omgeslagen ten hoogte van Commandeursbaai, Aruba Op dat moment bevonden zich twee mannen aan boord.

Op Marinebasis Parera vond op 25 maart een historische ondertekening plaats, toen de zowel de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba als de vakbonden Straf/Acom, ABVO en Seppa van Aruba hun handtekening zette onder de ‘Regeling Medezeggenschap’.

Het Reddings- en Coördinatie Centrum van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen & Aruba heeft op woensdag 5 augustus een melding gekregen van de Centrale Politie Post dat een man op Klein Curacao met spoed naar het ziekenhuis moest worden getransporteerd.

Een snorkelaar is vandaag bij Porto Mariebaai verdronken.

Het Reddings- en Coördinatie Centrum van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen & Aruba heeft op dinsdag 4 augustus een melding gekregen dat een aantal duikers in moeilijkheden waren ter hoogte Marichi.

De Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba heeft vandaag, 24 maart bij St. Maarten 8 illegale immigranten aangehouden. Allen waren afkomstig van het Dominicaanse Republiek.

De Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba heeft tijdens een routine controle, twee mannen aangehouden.

De Kustwacht voor de Nederlandse Antillen heeft op donderdag een boot geassisteerd die water maakte en zinkende was ten noorden van Curaçao .

In een korte ceremonie droeg gisteren, donderdag 16 juli, Luitenant ter Zee 1ste klasse Roelant Paarlberg het commando over van Steunpunt Hato aan Luitenant ter Zee 1ste klasse Andre Roskam. “Om niet bescheiden te zijn, kan ik met overtuiging stellen: Ja, ik ben trots op u want samen hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt aan Hato, en is zeker een prestatie geleverd die de verwachting overtreft”, aldus Paarlberg.

De Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba heeft vannacht een go-fast met 50 kilo cocaïne onderschept.

De Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba kreeg maandag middag een Venezolaanse onderscheiding uitgereikt voor haar bijdrage aan de Antilliaanse en Arubaanse gemeenschap voor het bestrijden van drugs- en wapensmokkel.

In een korte ceremonie droeg luitenant ter zee 2de klasse oudste categorie Dirk de Beurs op dinsdag 20 januari het commando van de kustwachtcutter Jaguar over aan luitenant ter zee 2de klasse oudste categorie Berend van de Kraats.

Aan boord van de kustwachtcutter Panter in de Arubaanse wateren, droeg luitenant-ter-zee 2OC Frank Oudhuis afgelopen donderdag het commando over van de cutter over aan luitenant-ter-zee 2OC Bas Snijdelaar. Voorafgaand was het officiële gedeelte op steunpunt Aruba. “Ik zie mijzelf nog staan drie jaar terug en toen ook voor u sprak, wat gaan drie jaren toch snel....”, sprak de scheidend commandant de genodigden toe.

De Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba hebben in een gezamenlijke actie met de Douane en het Korps Politie Curacao 160 kilo cocaine onderschept aan de noorkant van Curacao.

Na 10 maanden van keihard werken zijn 10 IKO-deelnemers geslaagd voor de Initiële Kustwachtopleiding. Zij werden beëdigd door Advocaat Generaal mr. A.C. van der Schans. De Kustwacht heeft er nu 10 nieuwe vlootoperators bij met de rang van volmatroos.