DASH-8 MARITIEM PAUTROUILLEVLIEGTUIGEN
  Sinds 2007 beschikt de KWCARIB over twee Maritieme Patrouille Aircraft van het type Dash-8 (MPA-D8). Deze vliegtuigen zijn gebouwd naar de specifieke wensen voor KWCARIB, gebaseerd op de kustwachttaken zoals o.a. opsporing, redding, milieu en visserij controle. Deze beide Dash-8 vliegtuigen beschikken over moderne middelen om zowel overdag als ook 's nachts optimaal resultaat te verkrijgen in de uitvoering van haar taken. Deze middelen zijn o.a. speciaal ontworpen hatch'es voor het droppen van reddingvlotten en drift/markeerboeien, een hoog vermogen zoeklicht op de neus van het vliegtuig met als doel te zien en gezien te worden in zoeksituaties, een goede radar, goede communicatieapparatuur en een interlink-softwaresysteem. Al deze middelen maken dat het vliegtuig uitermate geschikt is een coördinerende rol te spelen tussen diverse eenheden en het RCC, waarbij het blijvend flexibel kan optreden (inspelen op veranderende omstandigheden).

  Naast deze kustwachttaken kunnen de beide MPA-D8 ingezet worden om voor, tijdens en na orkaanpassages mensen en middelen te verplaatsen naar die gebieden die hulp nodig hebben. Hiertoe worden de vliegtuigen omgebouwd naar transportconfiguraties.

  Kortom, KWCARIB mag trots zijn dat het de beschikking heeft over dergelijke goed uitgeruste vliegtuigen gestationeerd op Coastguard Air Station HATO.


   

  VLOOT
  De kustwacht heeft een vloot waar zij trots op is. Zij beschikt over verschillende soorten eenheden om haar taken op en boven zee uit te voeren.
  Al de varende en vliegende eenheden aangevuld met diverse walsystemen dragen tezamen bij aan haar taak: opsporing en het houden van toezicht in de wateren rondom de Nederlands-Caribische eilanden!
  De Kustwacht Caribsich Gebied beschikt over de volgende eenheden:


  Op elk steunpunt bevindt zich een cutter - de Poema, de Panter en de Jaguar.
  12 Metal Shark Defiant 38 Interceptors (Steunpunt Curçao heeft 4, vóór eind 2018 zullen de steunpunten Aruba en St. Maarten elk over 4 Metal Sharks Interceptors beschikken).
  5 Boston Whalers type Justice 20
  Op de Coastguard Airstation Hato zijn gestationeerd:
  2 kustwachthelikopters, de AW 139
  2 Dash-8 maritiem patrouillevliegtuigen


  DEFENSIE-EENHEDEN

  De Koninklijke Marine levert ook een bijdrage aan het operationele product van de Kustwacht. Het Marinefregat dat hier is gestationeerd vaart voor de helft van de tijd onder de vlag van de Kustwacht. Aan boord bevindt zich ook een helikopter en vaart een "boardingteam" van de Kustwacht mee.

   
   

  STATIONSCHIP
  Met een uitstekend pakket sensoren-, wapen- en communicatie systemen, de gecombineerde inzet met de boordhelikopter en de mogelijkheid van een grote transitsnelheid, is het stationsschip zeer geschikt voor het uitvoeren van alle kustwachttaken als douane, milieu- en visserijtoezicht, het afhandelen van maritieme noodmeldingen en het eventueel hulp verlenen in het geval zich humanitaire rampen voordoen. Er vaart ook een boardingteam van de kustwacht mee.


   

  DE JUSTICE 20
  De Justice 20 heeft een lengte van 20 voet en een diepgang van 38 cm. De Justice 20 beschikt over een buitenboordmotor van 150 pk. De boten worden vooral ingezet en hebben een publieksvriendelijkere uitstraling dan de zwaar bewapende super-RHIBS. In totaal heeft de Kustwacht 5 Justice 20 vaartuigen, 1 op St. Maarten, 1 op Aruba, 2 op Curacao die gaan varen bij Curacao en Bonaire en 1 op Bonaire.


   

  METAL SHARKS DEFIANT 38 INTERCEPTORS
  De Kustwacht zal vóór eind 2018 beschikken over 12 Metal Shark Interceptors. De eerste 4 zijn al geleverd voor steunpunt Curaçao. Steunpun Aruba en St. Maarten krijgen binnenkort elk ook 4 Interceptors.De boten hebben een overdekt kajuit waardoor de kustwachtteams niet in weer en wind hoeven te varen.

  De stoelen zijn ergonomisch van uitsekende kwaliteit en er zijn zelfs toiletten aan boord. De bemanning kan langer aan boord blijven en het is fysiek langer vol te houden. Dit is belangrijk voor de opsporing- en search and rescue activiteiten.


   

  AW139-HELIKOPTER
  Omdat de helikopter een veel hogere snelheid heeft dan schepen, is dit vliegtuig zeer geschikt voor het achtervolgen van verdachte vaartuigen. Ook kan de helikopter de kustwachtvaartuigen helpen een goede onderschepping uit te voeren: vanuit de lucht is de detectie en identificatie van kleine bootjes veel eenvoudiger dan vanaf de varende eenheden van de Kustwacht. Dat een helikopter heel langzaam kan vliegen, is van grote waarde wanneer naar iets kleins wordt gezocht, zoals bijvoorbeeld een drenkeling. Tenslotte is de helikopter van onschatbare waarde als iets vanuit zee of vanaf een schip moet worden gehesen. Met de 'hoist', de hijslier, is dit in vrijwel alle omstandigheden een 'koud kunstje'. De Kustwacht heeft twee AW139 helikopters en ze zijn gestationeerd op Kustwachtsteunpunt Hato.

  CUTTERS
  De drie kustwachtcutters, de Jaguar, de Panter en de Poema, zijn van het type Stan Patrol 4100. Ze zijn speciaal ontworpen voor dienst in de wateren van de Nederlands-Caribische eilanden. De cutters zijn geschikt voor het uitvoeren van alle kustwachttaken.

  Met de aan boord aanwezige RHIB kunnen boardingsoperaties worden uitgevoerd.

  De cutter is ruim 41 meter lang, heeft elf bemanningsleden en een snelheid van meer dan 26 knopen.

  Elke boot heeft radarapparatuur, infrarood-camera's, nachtzichtkijkers, een ION-scan, een vaste mitrailleur en een beweegbare brand-blus spuit. Verder is foto- en videoapparatuur aanwezig om bewijsmateriaal te kunnen maken.
  KUSTWACHT SAMEN STERK