DASH-8 MARITIEM PAUTROUILLEVLIEGTUIGEN
  Sinds 2007 beschikt de KWCARIB over twee Maritieme Patrouille Aircraft van het type Dash-8 (MPA-D8). Deze vliegtuigen zijn gebouwd naar de specifieke wensen voor KWCARIB, gebaseerd op de kustwachttaken zoals o.a. opsporing, redding, milieu en visserijcontrole. Deze beide Dash-8 vliegtuigen beschikken over moderne middelen om zowel overdag als ook 's nachts optimaal resultaat te verkrijgen in de uitvoering van haar taken. Deze middelen zijn o.a. speciaal ontworpen hatch'es voor het droppen van reddingvlotten en drift/markeerboeien, een hoog vermogen zoeklicht op de neus van het vliegtuig met als doel te zien en gezien te worden in zoeksituaties, een goede radar, goede communicatieapparatuur en een interlink-softwaresysteem. Al deze middelen maken dat het vliegtuig uitermate geschikt is. Het vliegtuig speelt een coördinerende rol tussen de diverse eenheden en het Rescue and Coordination Center (RCC), waarbij het blijvend flexibel kan optreden.


  Naast deze kustwachttaken kunnen de beide MPA-D8 ingezet worden om voor, tijdens en na orkaanpassages mensen en middelen te verplaatsen naar die gebieden die hulp nodig hebben. Hiertoe worden de vliegtuigen omgebouwd naar transportconfiguraties.


  Kortom, KWCARIB mag trots zijn dat het de beschikking heeft over dergelijke goed uitgeruste vliegtuigen gestationeerd op Coast Guard Air Station HATO.

   


   

  VLOOT
  De kustwacht heeft een vloot waar zij trots op is. Zij beschikt over verschillende soorten eenheden om haar taken op en boven zee uit te voeren.
Al de varende en vliegende eenheden aangevuld met diverse walsystemen dragen tezamen bij aan haar taak: opsporing en het houden van toezicht in de wateren rondom de Nederlands-Caribische eilanden.

  De Kustwacht Caribisch Gebied beschikt over de volgende eenheden:

  • Op elk steunpunt bevindt zich een cutter: de Poema, de Panter en de Jaguar
  • 12 Metal Shark Defiant 38 Interceptors
  • 5 Boston Whalers type Justice 20

  Op de Coastguard Airstation Hato zijn gestationeerd:

  • 2 kustwachthelikopters, de AW 139
  • 2 Dash-8 maritiem patrouillevliegtuigen

  DEFENSIE-EENHEDEN

  De Koninklijke Marine levert ook een bijdrage aan het operationele product van de Kustwacht. Het Marinefregat dat hier is gestationeerd vaart voor de helft van de tijd onder de vlag van de Kustwacht. Aan boord bevindt zich ook de NH-90 helikopter en vaart een "boardingteam" van de Kustwacht mee.

   
   

  STATIONSCHIP MET NH-90 BOORDHELIKOPTER
  Met een uitstekend pakket sensoren-, wapen- en communicatie systemen, de gecombineerde inzet met de boordhelikopter en de mogelijkheid van een grote transitsnelheid, is het stationsschip zeer geschikt voor het uitvoeren van alle kustwachttaken als douane, milieu- en visserijtoezicht, het afhandelen van maritieme noodmeldingen en het eventueel hulp verlenen in het geval zich humanitaire rampen voordoen.


  Het schip wordt ingezet om op te treden tijdens counterdrugs operaties en bij humanitaire hulpverlening. Daarnaast wordt het ook ingezet voor diverse kustwachttaken in het Caribisch gebied zoals het opsporen van illegale visserij, milieudelicten en de inzet tijdens SAR-acties. Voor het uitvoeren voor deze taken is het stationsschip met twee FRISC’s en een NH-90 helikopter uitgerust. Tijdens het uitvoeren van de kustwachttaken vaart een boardingteam van de Kustwacht mee aan boord van het schip.


   

  DE JUSTICE 20  De Justice 20 heeft een lengte van 20 voet en een diepgang van 38 cm. De Justice 20 beschikt over een buitenboordmotor van 150 pk. De boten worden vooral ingezet en hebben een publieksvriendelijkere uitstraling dan de zwaar bewapende Metal Shark. In totaal heeft de Kustwacht 5 Justice 20 vaartuigen, 1 op St. Maarten, 1 op Aruba, 2 op Curaçao die gaan varen bij Curaçao en 1 op Bonaire.


   

  METAL SHARKS DEFIANT 38 INTERCEPTORS
  De Kustwacht beschikt over 12 Metal Shark Interceptors. Alle drie Steunpunten bezitten vier van deze Interceptors. De boten hebben een overdekt kajuit waardoor de kustwachtteams niet in weer en wind hoeven te varen. De gelaste aluminium, ingesloten pilothouse, 38 Defiant monohull patrouilleboten, ontworpen door Metal Shark, zijn het resultaat van een meerjarige inspanning van de Kustwacht Caribisch Gebied om een vervanging voor zijn vloot aan te schaffen van RIB's met open cockpit. De nieuwe schepen zullen dienen als de belangrijkste onderscheppers van de Kustwacht en patrouilleren in de territoriale wateren van Aruba, Bonaire, Curaçao, St. Eustatius, St. Maarten en Saba.


  
Een volledig gesloten stuurhuis beschermt de bemanning, terwijl de kenmerkende piloothuisconstructie van Metal Shark voor een onbelemmerd zicht zorgt, dag en nacht. Shockwave Corbin schokdempende zitplaatsen zijn voorzien voor de bemanning, en een anti-vermoeidheid vloerbedekking is toegepast in het stuurhuis en de bemanningsruimten onder de dekken. De bemanning kan langer aan boord blijven en het is fysiek langer vol te houden. Dit is belangrijk voor de opsporing- en Search and Rescue activiteiten.


   

  AW139-HELIKOPTER  Omdat de helikopter een veel hogere snelheid heeft dan schepen, is deze vliegeenheid zeer geschikt voor het achtervolgen van verdachte vaartuigen. Ook kan de helikopter de kustwachtvaartuigen helpen een goede onderschepping uit te voeren. Vanuit de lucht is de detectie en identificatie van kleine bootjes veel eenvoudiger dan vanaf de varende eenheden van de Kustwacht. Dat een helikopter heel langzaam kan vliegen, is van grote waarde wanneer naar iets kleins wordt gezocht, zoals bijvoorbeeld een drenkeling. Tenslotte is de helikopter van onschatbare waarde als iets vanuit zee of vanaf een schip moet worden gehesen. Met de 'hoist', de hijslier, is dit in vrijwel alle omstandigheden een 'koud kunstje'. De Kustwacht heeft twee AW139 helikopters en ze zijn gestationeerd op Kustwachtsteunpunt Hato.


  De primaire taak van de helikoptercapaciteit blijft zich richten op rechtshandhaving, repressief optreden en bovenal SAR. De medische kennis van de bemanning en de medische uitrusting van de helikopter is van zodanig goed niveau dat in samenwerking met diverse medische instellingen de helikopter ook wordt ingezet om personen te redden en te stabiliseren verder op zee, ook als dat aan boord van varende schepen is.

  CUTTERS
  De drie kustwachtcutters, de Jaguar, de Panter en de Poema, zijn van het type Stan Patrol 4100. Ze zijn speciaal ontworpen voor dienst in de wateren van de Nederlands-Caribische eilanden. De cutters zijn geschikt voor het uitvoeren van alle kustwachttaken.

  Met de aan boord aanwezige RHIB kunnen boardingsoperaties worden uitgevoerd.

  De cutter is ruim 41 meter lang, heeft elf bemanningsleden en een snelheid van meer dan 26 knopen.

  Elke boot heeft radarapparatuur, infrarood-camera's, nachtzichtkijkers, een ION-scan, een vaste mitrailleur en een beweegbare brand-blus spuit. Verder is foto- en videoapparatuur aanwezig om bewijsmateriaal te kunnen maken.
  KUSTWACHT SAMEN STERK