Defensie en Kustwacht pakken groot uit tijdens Velas Latinoamérica Curacao  Op zondagochtend 15 juli om half vijf in de ochtend wordt de eerste van een indrukwekkende stoet tallships op de rede van Willemstad verwacht.
  De viermaster “Esmeralda” van de Chileense marine zal als eerste de Sint Annabaai binnenvaren en daarbij ceremonieel worden begroet door de Koninklijke Marine met saluutschoten vanaf Fort Amsterdam. Vanaf 15.00 uur wordt Zr.Ms Friesland verwacht, het stationsschip van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied. De Friesland zal op maandag 16 en dinsdag 17 juli zijn opengesteld voor het publiek, op beide dagen tussen 10.00 en 17.00 uur. Ditzelfde geldt voor de cutter ‘Jaguar’ van de Kustwacht die achter de ‘Friesland’ aan de Motetwerf zal zijn afgemeerd

  Marinierskapel

  Op zondagavond zal de openingsceremonie op het Brionplein worden opgeluisterd door de befaamde Marinierskapel. Na de ceremonie treedt dit toporkest nog een uur op. Op maandagavond 16 juli om 21:30 uur betreedt de 50 man sterke Marinierskapel nogmaals het hoofdpodium op het Brionplein voor een concert samen met Curaçaos-Nederlandse zangeres Izaline Calister.

  Spectaculaire demonstraties

  Een andere publiekstrekker is het demonstratieprogramma dat op maandag 16 en dinsdag 17 juli twee keer per dag wordt uitgevoerd. Op beide dagen zal om 10:30 en om 15.00 een anderhalf uur durend programma te zien zijn dat begint met een afdaling van mariniers vanaf de Julianabrug. Daarna zal in de Sint Annabaai ter hoogte van het Riffort te zien zijn hoe eenheden van de Koninklijke Marine een zogenoemde ‘boarding’ uitvoeren. Mariniers in snelle motorboten zullen ondersteund door een NH-90 maritieme gevechtshelikopter een sleepboot van KTK-Tug overmeesteren. Deze demonstratie laat zien hoe de marine optreedt tijdens bijvoorbeeld counterdrugs- en antipiraterij operaties.

  Na de boarding demonstreert de Kustwacht in het Caribisch gebied samen met CITRO uit Curaçao, hoe een gewonde wordt geëvacueerd vanaf een schip. Hierbij wordt een Search and Rescue helikoper van de Kustwacht ingezet evenals een Dash8 patrouillevliegtuig. Beide vliegtuigen zijn afkomstig van het kustwachtsteunpunt op vliegveld Hato. De gewonde wordt met de helikopter afgezet op het reddingsvaartuig van CITRO dat de patiënt aan wal zal brengen.
  Het demonstratieprogramma wordt afgesloten met een flypast van een Dash8 patrouillevliegtuig en AW-139 helikopter van de Kustwacht samen met een NH-90 maritiem gevechtshelikopter van de Koninklijke Marine.

  Defense & Security Village

  Naast acties boven en in de Sint Annabaai presenteert Defensie zich ook op het land met exposities op de Kleine Werf en Motetwerf. Op de Kleine Werf (Punda) presenteert de Compagnie In De West (CIDW) zich met personeel en materieel. Ook is er een foto-expositie te zien over de noodhulpoperatie op de Bovenwindse Eilanden na orkaan Irma in 2017. Lokale veiligheidspartners van Defensie zoals de Brandweer Curacao en de Kustwacht Caribisch Gebied, presenteren zich op de Kleine Werf.
  Op de Mototwerf (Otrabanda) kunnen jong en oud fysiek ondervinden wat het is om militair te zijn op de hindernisbaan van de Curaçaose Militie en de klimtoren van het Korps Mariniers. En heb je belangstelling voor een baan bij Defensie of de Curaçaose Militie dan kunnen geïnteresseerden zich op de Mototwerf uitgebreid laten informeren.

  Op woensdag 18 juli verlaten de tallships vanaf 09.00 uur de Sint Annabaai weer, aangevoerd door het transportschip Zr.Ms. Pelikaan van de Koninklijke Marine.

  KUSTWACHT SAMEN STERK